Mumbai, elke dag weer anders ;)
Door: Nynke
Blijf op de hoogte en volg nynke
09 April 2007 | India, Bombay
Allereerst wil ik jullie bedanken voor alle reacties! Echt leuk om van jullie te horen en elk berichtje vrolijkt mij weer op! Ik hoop dat jullie dit nog lang blijven doen want ik zit hier nog een wel tijdje..
Vandaag gingen we met de trein, een hele belevenis. Om een kaartje te kopen moesten we -in de nog steeds toenemende hitte- in een lange rij vol Indiers wachten. Toen er een nieuw loket open ging renden mensen als een stel pubers op het loket af alsof hun leven er van afhing. Zo sta je dus in het midden van een rij en zo ineens sta je weer achteraan haha.. altijd op je hoedde zijn en het spelletje meespelen..
Tussen de rijen door huppelen vaak kinderen die hier en daar om geld vragen. Gek genoeg blijven ze altijd bij mij hangen haha. Ik glimlach dan naar ze en soms worden ze daar heel verlegen van. Op het perron hadden we ook geen aandacht te kort, dan hoor ik Klaas weer zeggen hoeveel mannen er na mij kijken haha.. maar maak je maar geen zorgen hoor Matthijs, de mannen zijn hier niet moeders mooisten haha…
Zelf vind ik het niet zo erg, we zijn de enige blanken in de stad en dat trekt natuurlijk volle zalen. Op het perron aangekomen was meteen al duidelijk dat ze nog nooit van treintijden gehoord hadden. Plotseling kwam er een trein aanrijden en ineens werd het heel onrustig op het perron. Mensen probeerden uit de trein te stappen terwijl de trein nog reed en een nieuwe lading mensen duwden tergelijkertijd elkaar hardhandig opzij om zo snel mogelijk naar binnen te kunnen. Ik wist niet wat ik zag, wat een chaos!!!! Daarnaast zag ik dat de trein bij aankomst al -tot nok toe- vol zat en er zelfs mensen uit alle openingen (ze hebben geen deuren) uit de trein hingen. Ik stond nog buiten tot ineens de trein weer begon te rijden. Achter mij stonden nog 10 mensen die naar binnen moesten waaronder Klaas… hellup!! Ik bedacht me geen seconde en wrong me net als de rest tussen de duwende massa en wist nog net een plaatsje te veroveren in het midden van de trein. Tot mijn verbasing was ik weer de enige vrouw tussen alleen maar mannen, mannen en nog eens mannen. Later bleek dat er ook vrouwen coupe’s waren en ik kon gelijk begrijpen waarom haha..
In de stad aangekomen zijn we wat wezen rond kijken. Mijn oog viel al vrij snel op een oude blinde man met stok. Ik had het gelijk met hem te doen. Wat een hel om hier te leven als blinde. Overal toeterende taxi’s, auto’s, fietsers, bussen en alles rijdt door elkaar heen zonder enige logica. Voor mij is het al heel lastig om veilig aan de overkant te komen laat staan als je blind bent! Hij liep 10x zo langzaam als de rest van de mensenmassa. Na hem een tijdje gevolgd te hebben zag ik dat hij ineens door een onbekende man bij de bovenarm werd gepakt en in versnellend tempo werd meegesleurd. Hij liet zich zondeer verzet meenemen tot hij weer losgelaten werd. Op dat moment stond hij er weer alleen voor. Hij had geen contact met mensen om zich heen en zag er eenzaam en ongelukkig uit. De meeste blinde mensen kunnen geen werk krijgen, ik hoop dat hier ooit nog wat aan gedaan gaat worden!!
In de stad kijk je je ogen uit. Ik zag een aantal mensen handmatig asfalt leggen, de een gooide met een kruiwagen het teer in een gat en een ander streek het met een ijzeren plaat glad. Zo te zien hadden ze al 50 meter afgelegd.. Verderop zag je een man op zijn fiets messen slijpen voor maar een paar Roepie’s (0,10 eurocent) en nog iets verder stond een koe uit een vuilnisbak te lunchen..
Om deze dag even rustig te eindigen zijn we lekker uiteten geweest. Het viel me op dat de Indiers alleen hun rechterhand gebruiken om te eten. We bestelden wat Indisch eten (soort brood wat je moest scheuren en dippen in een soort bonenschotel, wel erg pittig gekruid!!). Ook ik probeerde alleen mijn rechterhand te gebruiken maar na 3 minuten was ik het zat en at weer lekker met 2 handen. Toen ik naar de wc ging begreep ik waarom ze met 1 hand eten. Wc papier hebben ze niet en ze gebruiken daarvoor hun linkerhand haha… Ik vond het al zo vreemd, en de gedachte dat bijna elke Indier zonder wc papier leeft vond ik heel vies.. ik hoop dat ik niet in zo’n situatie terecht kom haha..
Vandaag hebben we een bespreking gehad over het summer camp, de eerste 4 weken komen er 300 kinderen!!! Daarna blijven er 30 over voor de rest van het Summer camp. Klaas en ik krijgen er de leiding over en er zijn gelukkig een aantal vrijwilligers die ons willen helpen. Morgen gaan we een kijkje nemen op Nareswhadi en blijven we er een nachtje slapen. Daarna gaan we een planning maken hoe de komende weken eruit zullen gaan zien!! Verder hoorde ik vandaag dat we al 544 euro hebben opgehaald voor het summer camp!! Echt bedankt voor jullie donaties!!! Voor de mensen die nog willen storten graag op mijn eigen rekening nummer want dan hou ik zelf het overzicht bij. Ik ben bezig om een lijst te maken met alle namen van mensen die geld gestort hebben zodat ik jullie een verrassing kan sturen. Mijn rekeningnummer is: 60 76 83 856, te Groningen.
Morgen half 7 opstaan en het is nu 2:15u ’s nachts dus ik ga nu lekker slapen!
Morgen half 7 opstaan en het is nu 2:15u ’s nachts dus ik ga nu lekker slapen!
09 April 2007 - 21:27
Nooi:
Nien!! hebben ze daar echt geen wc papier?!! ielggggg nooit bij stilgestaan dat dat ook mogelijk is. Vet tof van al het geld! Successzzz X Nooi -
11 April 2007 - 11:22
Kerry:
Hej Nyn, wat een armoede heerst daar.. ik vind het echt super wat je daar doet! veel sucses en ik maak snel wat over, beloof ik je bij deze! succes en groetjes k
12 April 2007 - 07:46
Hil:
Hello zusje! Misschien moet je iets minder vrolijk kijken haha, dan krijg je het misschien iets rustiger ;-) Grappig van het treinen(anti)beleid, gewoon duwen dan kom je er vanzelf! Klinkt herkenbaar, ben zo ooit nog net in een bus gejumped in Pokhara! Nou eet maar lekker met rechts en handen goed wassen :-)
Bye! xxx -
12 April 2007 - 14:52
Riek:
laif!!
Ben zoo jaloers!! Niet om zonder wc-papier te leven hoor ;) Maar wat gaaf om dat zo allemaal te zien, dat het ook anders kan!
Heb je ook gemaild! Zal je site nu in de gaten houden :) enne succes drmee en geniet dr ook een beetje van heh!!! :D
dikke kussssss -
14 April 2007 - 14:25
Jannie En Louw:
hallo nynke
goed om te weten dat je na een goede reis en aankomst en al heel wat indrukken hebt van bombai. Fijn dat we je met de berichten en de foto's op de voet kunnen volgen. Het is net of we heel dicht bij zijn. Maar als we de foto,s bekijken dan ligt er meer dan een wereldbol tussen jouw belevenissen in india en het leventje in nederland. veel succes met je summercamp (300 kids is wel veel voor 12 frisbees?!)en groetjes van jenl